Proslava dana Općine Vrsi 2016

 DESETLJEĆE RAZVOJA

U proteklom razdoblju uz podršku naših mještana uspjeli smo realizirati brojne projekte koji su poboljšali kvalitetu življenja u našim Vrsima i Poljicima, kazala je načelnica, Sandra Vukić, istaknuvši kako zasluge pripadaju svima jer su, kaže, mještani svojim izborom i podrškom doprinjeli stabilnoj općinskoj vlasti i perspektivnoj općini.

Najmlađa općina u Hrvatskoj, Općina Vrsi (Vrsi, Poljica) slavi svoj 10.rođendan. Osnovana je odlukom Hrvatskog sabora 13.srpnja 2006 godine, a započela s radom 1.siječnja 2007. Rođendanska proslava je i ujedno proslava Dana općine.

-U proteklom razdoblju uz podršku naših mještana uspjeli smo realizirati mnogobrojne projekte koji su poboljšali kvalitetu življenja u našim Poljicima i Vrsima, kazala je načelnica Sandra Vukić, istaknuvši kako zasluge pripadaju svima jer su mještani svojim izborom doprinjeli stabilnoj općinskoj vlasti, perspektivnoj općini bez dugova. Sve do sad je napravljeno isključivo iz općinskog proračuna, naglasila je Vukić, prisjetivši se kako mjesta Poljica i Vrsi nisu imala svog liječnika, a danas u oba mjesta imaju uređene ambulante, ljekarnu, mrtvačnicu, uređenu obalu i ostalu infrastrukturu. Završetkom krize i stabilizacijom političke situacije u zemlji planiramo ostvariti i značajnije projekte koji će omogućiti zapošljavanje i ostanak mladih u ovoj sredini, istaknula je Vukić. Obilježavanje 10.rođendana i Dana općine započelo je polaganjem vijenaca na grobove poginulog branitelja Ivice Matuslovića i tragično preminulog općinskog vijećnika i urednika u Zadarskom listu Frane Vukića. Dan općine nastavio se svečanom sjednicom Općinskog vijeća u multimedijalnoj dvorani te velikim pučkim veseljom na Sportskom centru Stara Gusterna koje je u noći sa srijede na četvrtak znatno pokvarila kiša.

-U protekloj 2015 ostvarili smo prihod od 12.239,770 kuna što je za 33 posto više nego u 2014. Rashodi su bili 9.970,775 kuna precizirala je Vukić naglasivši kako je najveći dio sredstava 6.441,785 utrošena na komunalnu infrastrukturu, na izgradnju javne rasvjete, obnovu bunara u Vrsima, kupnju zemljišta za proširenje vrškog groblja, uređenje dvorišta oko škole u Poljicima, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, održavanje javne rasvjete, odvoz krupnog otpada i drugo. Proračun u ovoj godini planiran je na iznos od 15.206,000 kuna u kojem je za infrastrukturu predviđeno 7.766,058 kuna.

-To namjeravamo utrošiti na izradu projektne dokumentacije za vodovodnu mrežu, objekte i uređaje vodoopskrbe, javnu rasvjetu, groblje u Vrsima, mrtvačnicu u Poljicima, uređenje okoliša vatrogasnog doma, na trg i ogradne zidove uokolo crkve sv. Mihovila u Poljicima, ceste, puteve, plažu kazala je Vukić. Općina je, kaže, izuzetno socijalno osjetljiva jer posvećuje pažnju svim uzrastima kroz pomoći za svaki novi brak, novorođenčad, posmrtnu pomoć, sufinanciranje prijevoza učenika, stipendiranja učenika, davanja božićnica starijim mještanima, pomoći za starije i nemoćne.

-Sufinanciramo i nabavu sadnog materijala, organiziramo tečajeve za odrasle, skrbimo o dječjem vrtiću, pomažemo pri nabavci školske opreme, pomažemo udruge, ulažemo u sakralne objekte, naglasila je Vukić. Posebni gost svečane sjednice županijskog vijeća bio je župan Stipe Zrilić.

-Županija će i dalje pružati potporu projektima, kao i naše razvojne agencija. Najvažnije je što se svi trebamo prilagoditi načinu financiranja i ulagati u vlastite kapacitete kako bismo mogli pripremati kvalitetne projekte za natječaja sredstava EU, naglasio je župan Zrilić.

U svom obraćanju načelnica Vukić se na dosadašnjoj podršci zahvalila mještanima, županu Zriliću, Božidaru Kalmeti koji je bio odsutan, zamjeniku Mariju Radobuljcu, predsjedniku Vijeća, vijećnicima.

-Za iznimno dobru suradnju posebno zahvaljujem našem župniku don Borisu Pediću koji nakon pet godina odlazi u drugu župu, istaknula je Vukić. Nakon Velike Gospe, don Boris odlazi na otok Ugljan u župe Preko i Sutomišćica-Poljana, a u Vrsi dolazi don Ivica Bašić, župni vikar u Biogradu.

Izvor: Zadarski list

Više slika možete pogledati na: https://vrsi.hr/galerija/

chevron-right chevron-left