Predstavljena knjiga ”Župa sv. Mihovila u Poljicima”

Ante Matijević 11. veljače u Društvenim prostorijama u Poljicima predstavio je knjigu ”Župa sv. Mihovila u Poljicima”. U knjizi je napisana povijest župe, crkveni obredi, pučki običaji i kratka povijest svake obitelji. Knjiga je ilustrirana većim brojem slika i kopija raznih isprava te sadrži  statističke tablice. Prisutne je pozdravila načelnica Općine Vrsi Sandra Vukić prof., uvodnu riječ održao je autor Ante Matijević, a o knjizi je govorio doc. dr. sc. Zlatko Begonja. Župa sv. Mihovila ustanovljena je  1687. god. Župa (Poljica, Poljica Brig, Žerava) danas ima oko 686 duša u 193 obitelj s točno 55 prezimena. Crkva je posvećena sv. Mihovilu Arhanđelu. Podignuta je 1857., obnovljena 1921. i temeljito restaurirana u vremenu od 1979. do 1987. godine.
Nakladnik Knige, koju je tiskao Zadarski obrt za tiskarske uluge Vizija, je Općina Vrsi. Korekturu je odradio don Boris Pedić, grafički pripremili Igor Lovrinov i Udruga i vjerničko društvo Dobri psastir. Naslovnicu knjige potpisuje Nela Vanjak a fotografije Nediljka Matijević.
Na predstavljanju knjige nazočio je i župnik don Ivica Bašić, a zanimanje za svoju povijest i rodoslovlja podjednako su pokazali i mladi i stariji žitelji župe, te su bili ugodno iznenađeni doznavši iimena svojih predaka kojih se više nitko i ne sjeća, a kji su ipak bili zaslužni i vrijedni dionici povijesnih događanja ovog kraja.

20170211_180117